Vyrábíme pro Vás
světelné i nesvětelné reklamy
Naším cílem je vyrábět reklamy kvalitně,
proto dodržujeme správné výrobní postupy a technologie.

PROFIL 5 - Postup výroby světelných písmen

Typ světelné reklamy PROFIL 5 neboli znaky s prosvětlenou čelní stěnou. Jedna z nejčastějších forem světelných písmen. Tak jako ve všech výrobních odvětvích i zde je možné výsledného efektu docílit mnoha různými technologickými postupy. Na první pohled stejný výrobek má poté zákonitě různé vlastnosti, trvanlivost, cenu. Rozhodli jsme se představit vám postup a materiálové složení, které upřednostňujeme před ostatními postupy tak, abychom docílili nejlepších vlastností za nejlepší cenu.

Výrobní zázemí výrobce

Alfou a omegou všeho je vybavení výrobce reklam. Při výrobě reklamních nápisů neřešíme žádnou část výroby formou subdodávek. Celý proces od návrhu až k finálnímu zhotovení probíhá v naší režii což eliminuje materiálové, kvalitativní nedostatky nebo zpoždění dodávek. Disponujeme vlastní CNC frézou, která slouží k přesnému vyfrézování 2D tvarů (hliník, plexisklo). Nezbytnou součástí je vybavení pro svařování hliníku, stroje a pomůcky pro přesné ohýbání a komaxitová lakovna pro finální povrchovou úpravu. Ten kdo nedisponuje dostatečným zázemím řeší obvykle výrobu subdodávkami nebo výrobou kvalitativně podřadných písmen ze "skládacích" systémů pro výrobu písmen. Absence know-how pak vede k podstatně horší kvalitě celého korpusu a často i LED osazení uvnitř písmen.

Jak vyrábíme PROFIL 5 u nás

Základem všeho je pevný korpus, který ani po letech nezmění svůj tvar. Z tohoto důvodu vyrábíme celý korpus (záda i boky) z hliníkového plechu AlMg3 přičemž záda a boky jsou k sobě pevně svařena. Tímto zásadním krokem se naše korpusy liší od prefabrikovaných systémů pro "skládání" písmen kde jsou záda tvořeny PVC plastovým obrobkem a boky jsou k zádům šroubována. Nutno podotkout, že podobný postup jaký prosazujeme my používají i mnohé další firmy v oboru, které mají příslušné vybavení a není jim lhostejné co po pár letech může počasí s korpusem udělat.

1) Frézování na CNC fréze

V prvním kroku dochází k frézování zadní části písmen z hliníkového plechu (AlMg3) o síle 2mm. CNC fréza je zárukou absolutní přesnosti a čisté hrany v celé délce "řezu". Stejným způsobem je zpracovávána i čelní stěna z barevného plexiskla.

2) Výroba bočnic, svařování

Bočnice korpusu je vyrobena z pruhu hliníkového plechu, který v místě spoje zakončujeme oboustranným založením, nikoliv "na tupo" nebo "přes sebe". Tak vzniká perfektně řemeslně zpracovaný, pevný a hladký spoj. Korpus dále opatřujeme odtokovým otvorem s prolisem, který zároveň zabraňuje tomu, aby z pohledové strany nápisu vycházelo z odtokového otvoru nežádoucí světlo.

3) Světelná výzbroj

V dnešní době se pro světelné reklamy používají nejčastěji tzv. LED moduly původem většinou z Číny, které mají velmi široký kvalitativní rozptyl. Díky získaným zkušenostem z bohaté praxe s používáním LED technologií jsme selekcí docílili ideálního výběru. Používáme LED moduly s kvalitními LED čipy s 5letou garancí funkčnosti. LED moduly mají speciální optiku pro vyzařování v úhlu 160° což se pozitivně projevuje na bezvadném prosvícení bez tmavých nebo naopak přesvícených míst. K dnešním dni (konec roku 2015) víme, že naše reklamy osazené LED moduly již v roce 2010 doposud svítí. Pro napájení 12V používáme napájecí zdroje značky MEANWELL.

4) Čelní prosvětlená plocha

Na závěr je korpus zaklopen z čela průsvitným plexisklem. Používáme značku PLEXIGLAS německého výrobce EVONIK. Pokud se nejedná o velmi specifický barevný odstín tak v naší výrobě doporučujeme zákazníkům použití barevného plexiskla namísto polepování mléčného (opálového) plexiskla barevnými translucentními foliemi. Barevné plexisklo je vždy odolnější a lépe funguje s LED osvětlením než translucentní barevné folie na mléčném plexiskle. Škála barevných plexiskel není sice veliká, ale z 90% pokryje požadované odstíny. Ze zkušeností víme, že není nutné bezvýhradně lpět na přesném odstínu. V případě nutnosti použití barevných translucentních folií pracujeme s foliemi ORACAL 8500 u kterých je udávaná minimálně 7letá životnost. U malých interiérových nápisů je zaklopení řešeno pouze samotným plexisklem, které má po obvodu vyfrézované osazení tak, aby plexisklo čistě dolehlo na korpus. V případě větších exteriérových nápisů používáme speciální hliníkovo-plastový profil (tzv. F-rámeček) jenž po spojení s plexisklem tvoří jakési víko celého korpusu, které se po zaklopení jistí šrouby po obvodu písmene v barvě rámečku.

5) Podpůrné konstrukce

V případě umístění světelného nápisu nebo loga na stěnu používáme nejčastěji jednoduchý hliníkový rám, který tvoří dva vodorovné jäkly spojené v příhodných místech svislým jäklem. Výhodou je nízká hmotnost a snadná montáž. Jednotlivé korpusy jsou připevněy na rám, který slouží zároveň k ukrytí kabeláže mezi písmeny. Hliníkové rámy komaxitujeme, ideálně do barvy fasády čímž rám přirozeně splyne z pozadím. Střešní loga s ohledem na rozměry nápisů řešíme pomocí železných konstrukcí povrchově upravených žárovým zinkováním. V případě konstrukcí volně ložených na plášť střechy používáme jako ochranu před poškození izolací 10mm silné gumové podložky.

6) Montáž

Při výrobě světelných nápisů zvažujeme veškeré podmínky dané lokalitou a volíme taková řešení, která usnadňují následnou montáž a případný servis reklam. S investorem předem diskutujeme podrobnosti ohledně přípravy k zapojení a ovládání reklamy. Při volbě dodavatele vaší světelné reklamy doporučujeme se dobře obeznámit s technologií výroby neboť se nejedná o zanedbatelnou investici a vynaložené prostředky mohou záhy přijít vniveč.

CNC technologie

disponujeme vlastním technickým zázemím, pokrývající celý proces výroby reklamy

Realizovali jsme

Firmy